Arina ANTOCE
Profesor de oenologie si coordonator doctorat, USAMV Bucuresti. Expert si delegat MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale) al OIV, comisia Oenologie. Vicepresedinte “cercetare” al ADAR. Expert degustator si Observator OIV in concursuri de vinuri sub egida OIV. Membru de onoare al Academiei Internationale de Analiza Senzoriala in cadrul Centro degli Studi Assagiatori.
Petre BADEA
Vicepreședinte ADAR, zona Dealul Mare, degustător expert. Doctor în oenologie.
Cornel BANIȚĂ
Inginer. Absolvent al Facultății de Horticultura de la USAMV Bucuresti, absolventul programului de Master Tehnologii Performante, Management și Marketing Vitivinico, doctorand – în prezent, în cadrul aceleiași universități în sectorul de vinificație. Director Tehnic și Oenolog la Stațiunea de Cercetare Pietroasa.
Mihai BANIȚĂ
Președinte ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Inginer oenolog.
Davide BORTONE
Jurnalist și critic de vinuri italian stabilit la Milano, redactor-șef al Winemag.it – una dintre cele mai citite reviste italiene de vinuri – și colaborator al wine-searcher.com. Este implicat în selecția vinurilor pentru cei mai importanți importatori din Italia. Davide este bine cunoscut în Europa pentru abordarea sa pragmatică și independența sa ca jurnalist și critic de vinuri.
Thomas BRANDL
Jurnalist si specialist PR cu 30 de ani de experienta in industria mondiala a vinului. Prin intermediul propriei agentii de PR xenos-comm ajuta producatorii de vin, in special pe cei din Europa de Est sa fie mai cunoscuti pe pietele externe precum Germania, Marea Britanie, Benelux si Scandinavia. Ambasador pentru Europa de Est la Concours Mondial de Bruxelles. Editor la diverse reviste de specialitate precum Vinum, Meininger’s Wine Business International, etc
Elizaveta BREAHNĂ
Degustător certificat al Republicii Moldova. Secretar General al Uniunii Oenologilor din Moldova. Președinte al ONVV (Oficiului Național al Viei si Vinului din Republica Moldova). Membru al Asociației Europene a Somelierilor.
Valentin CEAFALĂU
Wine-journalist. Între 2001 si 2014 a fost editor șef la revistele Connaisseur și Vinul.ro. Membru FIJEV. Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). WSET nivel 3. Organizator al mai multor concursuri și evenimente de vin. Premiul “Benchmark Taster”- Concours Mondial de Bruxelles 2019. Ambasador Riedel în Romania. Consultant marketing vânzări.
Andrei CIBOTARU
Licenţiat în comunicare şi relaţii publice. Autor al blogului de vinuri www.finewine.md. Jurat in concursuri naționale si internaționale de vinuri. Membru al Asociației Somelierilor Europeni.
Cintia COLIBABA
Cadru didactic (disciplinele de Oenologie și Ampelografie) la USAMV Iași. Doctor în viticultură și oenologie. Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Membru în juriu la diferite concursuri naționale și internaționale de vinuri.
Valeriu V. COTEA
Profesor de Oenologie la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași. Secretar științific al Comisiei de Oenologie din cadrul OIV. Degustător și delegat al OIV la numeroase concursuri internaționale de vinuri sub egida OIV. Degustător expert de vin din anul 1997. Membru corespondent al Academiei Române.
Lorena DEACONU
Dimitar DIMOV
• Expert in piata vinului si sef vinificator pentru crame din Bulgaria si Turcia
• Membru al Uniunii Oenologilor din Bulgaria
• Jurat in multe concursuri internationale de vin
• Expert in oenologie si viticultura
Andreas EMMANOUIL
PhD în oenologie (Facultatea de Horticultura din IANB- Bucuresti). Master in Analiză senzorială a vinurilor în cadrul Departamentului de Oenologie din Geisenheim. Fost ofițer agricol superior la Direcția pentru viță de vie și vin din cadrul Ministerului Agriculturii din Cipru. Fost asociat științific la “Cyprus University of Technology” – Catedra de Viticultură și Vinificație. Fondator al Associației Oenophile din Cipru. Fondator și preșetindele de onoare al Associației de Sommelier din Cipru. Membru ADAR (Asociația Degustatorilor Autorizați din Romania). Membru al Comitetului Gastronomos (Great-Taste-Awards- Cipru).
Mar GALVÁN ROMERO
Oenolog, somelier și expert în analiză senzorială. Analist de produse alimentare agricole perisabile. Tehnician în siguranța alimentară. Scriitoare și poetă, cu trei cărți publicate până în prezent. Educator calificat în domeniul vinurilor spumante spaniole, al vinurilor din Jerez și al vinurilor din Montilla-Moriles. Master în Sherry la González Byass. Delegat pentru Catalunya la AEPEV – Asociația spaniolă a jurnaliștilor și scriitorilor de vin. Membru al FIJEV (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin).
Liviu GHEORGHE
DipWSET si Weinakademiker (primul Weinakademiker din Romania) obtinut la Weinakademie Rust, Austria. Absolvent Master USAMV Bucuresti. Pasionat de vin, colaborator al blog-urilor vin2.ro, viesivin.ro, membru al asociației #winelover.
Liviu GRIGORICĂ
Vicepreședinte ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Inginer tehnologie alimentară. Degustator expert de vinuri și băuturi spirtoase. Winemaker și creator de vinuri. Consultant pentru vinuri și management de cramă.
Cezar IOAN
Fondator (2007) si editor al singurei reviste de vin lunara din Romania, Vinul.ro. Organizator al sute de evenimente care au scopul de a promova varietati de struguri si vin locale (Zilele Vinul.ro, Feteasca Circle, Spring in Rosé, Autumn in Red, Summer in White s.a.). Jurnalist, blogger, activist al bucatariei traditionale, coautor al volumului “Romanian Gastronomy in the XXIst Century”. Fondator al “Revolutiei Plescoi”, un concept care isi doreste sa aduca bucataria romaneasca in atentia publica
Neslihan IVIT
Neslihan Ivit este Coordonatoarea Comisiei de Oenologie și Metode de Analiză din cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Ea gestionează activitățile științifice și de standardizare ale OIV în cadrul Comisiei de oenologie, al Subcomisiei de metode de analiză și al grupurilor de experți în tehnologie, microbiologie și specificații ale produselor oenologice. Neslihan este o profesionistă în domeniul vinului, cu experiență de lucru internațională în numeroase țări producătoare de struguri și vin. A lucrat ca oenolog în Franța, Spania, Chile, Turcia și SUA. În Canada, a lucrat ca specialist în vinificație și inovare, oferind servicii de consultanță pentru cramele locale din provincia Nova Scotia.
Junko IWAMOTO
Membru FIJEV. Jurnalist freelancer din 1998, în prezent scrie pentru agenția de presa japoneză „Kyodo News”, revista de vin „Winart“, ziarul japonez din Germania „Doitsu News Digest“ si altele. Traducător independent pentru diverse companii și proiecte din 1985. Din 2001 specializată în tururi de vinuri, vizite ale achizitorilor și agenții de turism. Lector, ține seminarii despre vin din 2005. WSET Diploma, Weinakademiker. www.junkoiwamoto.com
Guenhaël KESSLER
Oenolog consultant pentru IOC (Institut Oenologique de Champagne) din Rhône Valley din 2000.
Judecator la multe concursuri internaționale și naționale de degustare a vinurilor.
Pasi KETOLAINEN MW
Master of Wine (din 2020) deține si o diplomă de licență în managementul ospitalității și un MBA. După o carieră de somelier in care a primit premiul pentru cea mai bună listă de vinuri din restaurante din Finlanda în 1999 și după ce a obținut diploma WSET în 2003, a lucrat în poziții de vânzări și de management de produs la diverși importatori de vinuri din Finlanda. Pasi are experiență în calitate de partener și membru al consiliului de administrație și a oferit consultanță în domeniul strategiei, al gestionării relațiilor cu clienții și al dezvoltării de noi companii. De asemenea, a reprezentat Finlanda în campionatele nordice de somelieri și în concursurile internaționale de degustare în orb. Din 2019 este director comercial la Viinitie Oy.
Aurika KROITOR
Director comercial la Vaziani Company LTD.
Judecator de vin in concursuri internationale. Georgian Wine Ambassador.
Diana LAZĂR
Vice-director, leader de echipă pentru industria vitivinicolă și turism în Proiectul de Competitivitate din Moldova (USAID și Guvernul Suediei). MP în Drept, Economie și Gestiune a filierei vitivinicole, Universitatea Montesquieu-Bordeaux IV, Franța (Master profesional). Secretar general al Asociației Sommelierilor Europeni (ASE). Doctor în drept. Lector universitar. Universitatea de Stat din Moldova
Alin LĂZĂRESCU
Inginer Oenolog cu o experiență de peste 25 de ani în industria vinului. Membru ADAR și degustător autorizat de vinuri. A lucrat cu și pentru brand-uri/producători de vin la nivel mondial: Antinori, Taittinger, Gallo, Freixenet, Peter Lehmann. În prezent Director General Via Viticola SRL și Coordonator al echipei de Oenologi al grupului Vintruvian Estates care deține cramele: Viticola Sarica Niculițel (producător al brandului Caii de la Letea), Crama deMatei (producător al brandului Prince Matei), Crama Mennini SRL.
Judith LEWIS
Judith este membră a grupului de reflecție al WBA, care urmărește să contribuie la realizarea digitalizării sectorului vitivinicol.
Este membră a Consiliului de administrație al Academiei de Ciocolată (AoC), membră a juriului premiilor AoC și oferă cursuri de formare profesională.
Judith a scris despre turismul viticol pentru o serie de publicații, inclusiv Huffington Post, și este prezentă la This Foodie Travels.
Aina Mee MYHRE MW
Este Master of Wine din 2017. Locuiește în Oslo, Norvegia. A început să lucreze în domeniul vinului în 2005 pentru Pernod Ricard și a continuat să lucreze pentru unii dintre principalii importatori de vinuri din Norvegia, deopotrivă cu branduri globale și cu vinuri premium. În 2015, a fondat compania Heyday Wines împreună cu Anora, cel mai important grup de vinuri din Scandinavia, unde este director general. În 2023, a devenit Certified Cava Educator (The Regulatory Board of Cava) și a absolvit The Advanced Course of Jerez (The Regulatory Council of Jerez). Pe lângă activitatea sa zilnică de importator de vinuri, Aina este și jurnalistă independentă, scriind pentru unele dintre cele mai mari instituții media din Norvegia.
Sergiu NEDELEA
- Somelier profesionist, are o experienta de 25 de ani in industria ospitaliera
- A fondat si conduce Scoala „Winetaste”, este formator profesionist de somelieri
- Jurat in concursuri nationale si internationale de vin
- Jurnalist de vin, membru al Asociatiei Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania
Anne-Wies van OOSTEN
Anne-Wies a obținut diploma Register Vinoloog de la Wine Academy® din Țările de Jos, după care a absolvit cu succes WSET Diploma level 4 și a obținut titlul de Weinakademiker cu teza sa despre „Dezvoltarea și viitorul turismului vitivinicol în Transilvania”. Este membră a „Verenigde Vinologen Nederland” (United Wine Specialists of The Netherlands), a FIJEV (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin) și a Circle of Wine Writers. Își împărtășește cu pasiune părerile și cunoștințele despre vin și mâncare pe propriul site Anne-Wies.nl, precum și în calitate de scriitor invitat pe alte câteva site-uri despre vin și gastronomie.
Agostinho PEIXOTO
Este absolvent de turism, are o diplomă postuniversitară în „Dezvoltare locală și regională” și deține un Master Business Administration în Managementul destinațiilor turistice. Este formator certificat IEFP. Predă la diverse instituții de învățământ profesional și superior în domeniile Turism, Gastronomie și Vin. Este „Madeira Wine Educator”, și, de asemenea, „Porto Wine Educator”. Este responsabil de promovarea produselor gastronomice și vinicole ale entității regionale de turism din Porto și din nordul Portugaliei, unde își desfășoară activitatea. Este coordonatorul tehnic al Wine Route and Enotourism în Porto și în nordul Portugaliei. Este un micro antreprenor, proprietar al singurului magazin de vinuri spumante portugheze din Portugalia. Este președintele Asociației profesioniștilor în turism din Portugalia. Este, de asemenea, președintele Abbot’s Gastronomic Confraternity. Este membru al Consiliului de marketing al Wine Commission of Trás-os-Montes Wines. Scrie articole de opinie pentru revista „O Escanção” despre vin, servicii de vin și gastronomie, și scrie, de asemenea, la revista „Vinho Grandes Escolhas” despre turismul viticol. Este, de asemenea, jurat pentru mai multe concursuri naționale și internaționale de vinuri.
Traian PETREA
Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Inspector de specialitate in Inspectoratul Teritorial ONVPV Iasi. Membru in comisiile de clasare de vinuri
Richard PFISTER
Secretar Științific al Premiului Juriului OIV. Inginer in oenologie si viticultura. Creator de parfumuri. Lector international si consultant in oenologie. Autor al cartii Les Parfums du Vin (premiata OIV in 2015). Publica articole de specialitate. Profesor de degustare si analiza senzoriala la Changins Engineer School, ISSV Bordeaux si Agrosup Dijon. Editor al Objectif, revista elvetiana de oenologie si viticultura. Membru FISCVV (Board of Trustees of the Fondation Internationale des Sciences et Culture de la Vigne et du Vin).
Anca POIANĂ MARTINS
Are o specializare în Tehnici de laborator de analiză fizico-chimică. În 2011, a terminat Facultatea de Ingineria Mediului. Are un masterat în Inginerie în Viticultură și Enologie / Vinifera Euromaster, de la Instituto Superior de Agronomia (Universitatea din Lisabona). În 2012 a fondat proiectul de „Casal Martins”, unde până în prezent, pe lângă management, îndeplinește sarcini tehnice în domeniul oenologiei. Este, de asemenea, formator și profesor. Cu o activitate intensă în Associação dos Escanções de Portugal (Asociația națională de somelieri), este degustător oficial al Comitetului de degustare din cadrul Tejo Region Certification Wine Entity.
Cosmin POPESCU
Vicepreședinte ADAR pentru zona Dobrogea. Membru în comisiile de clasare a vinurilor cu DOC/IG/Varietal în regiunea Dobrogea. 12 ani de top-management cramă – producție și comercializare vin (2004-2016). 6 ani consultanță de management pentru producție-comercializare vin (2016-2021). Multiple jurizări naționale și internaționale.
Mihai POPESCU
Mihai Popescu este un profesionist experimentat în domeniul vinului, cu o diplomă WSET Nivel 4 și experiență de patru ani ca jurat la Sélections Mondiales des Vins Canada. Mihai a co-fondat Salon des Vins Roumains Montréal, organizând primul târg de vinuri românești din America de Nord și promovând peste 100 de vinuri românești în Canada. În calitate de consultant în domeniul vinurilor , gestionează vânzările pentru mărci românești renumite în rețeaua monopolului de vinuri SAQ.
Janna RIJPMA-MEPPELINK
De mai bine de două decenii, Janna este expert, entertainer si jurnalist de vinuri.
În 1996 a obținut certificatul VINOLOOG al The Dutch Wine Academy și un certificat al Gastronomy Academy.
Ea a devenit una dintre primele femei olandeze scriitoare de rubrici saptamanale despre vinuri, articole și impresii din călătorii legate de vin pentru ziare (De Telegraaf en Spits și Financial Times), internet și reviste glossy.
Este membru al BOARD-ului F.I.J.E.V. și este judecator in concursuri internationale de vinuri. Ea își conduce propria platforma on-line www.NOMOH.nl.
Jorge SAMPAIO
Vicepreședinte al orașului Anadia. Președinte al drumului vinului din regiunea Bairrada, din 2006 până în 2021. În prezent președinte al Wine Routes of Portugal și președinte al General Assembly of the World Wine Tourism Association. Partener DWM în coordonarea Portugal Wine Trophy și membru al juriului mai multor concursuri de vinuri portugheze și internaționale (Italia, Germania, Franța, Spania și Coreea de Sud).
Răzvan STOENESCU
Membru ADAR. Co-fondator al blogului vin2.ro – povesti cu vin. Ambasador pentru Romania al comunitatii #winelover. Colaborator al revistei Vinul.ro. Organizator al Concursului de Vinuri Rose. Inițiator al cursurilor Vin la Scoala – curs de soiuri romanesti. Co-fondator al Asociatiei Winelover Romania
Marian TIMOFTI
Somelier Profesionist A.I.S. (Assoc. Italiana Sommelier). Președinte OSR 2011 – Organizația Somelierilor din România.
Cristian TUDOR
Oenolog, consultant în vinificație, degustator de vin și bauturi spirtoase, membru ADAR.
Christopher WALKEY
Fondator al GlassofBubbly.com și ChampagneCollectors.com, Christopher și-a petrecut ultimii zece ani ca profesionist în domeniul vinului, împărtășind pasiunea sa pentru vinurile spumante din întreaga lume.
Judecator in concursuri internaționale de vinuri și speaker la evenimente de vinuri celebre, el este, de asemenea, un colaborator de top pentru Vivino, cu peste 6500 de recenzii de vinuri.
Lucrând alături de profesioniști cheie din industrie, printre care se numără Master of Wine și Master Sommelier, recentul său proiect ajuta cramele mai mici să intre pe piața britanică.
Oliver WALKEY
Specialist vinuri efervescente, director la Glass of Bubble.
Comisia Technică și Secretariat
Nini ANDONE
Inginer. Degustător autorizat membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Furnizor de tehnică vitivinicolă. Consultanță în managementul plantațiilor viticole. Producător de vin.
Măriuca BUCA
Studentă in cadrul Universității de Științe Agrnomice și Medicină Veterinară București- Facultatea de Horticultură, respectiv Academia de Studii Economice București, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului
Adrian DOLGHIN
Vinificator experimentat și un susținător entuziast al culturii românești a vinului, Adrian Dolghin și-a dedicat cariera de aproape 20 de ani vinurilor de calitate și dezvoltării continue a acestei industrii. Membru ADAR (Asociația Degustătorilor Autorizați din România) și inginer tehnologic în industria alimentară, în prezent semnează cu mândrie ‘Caii de la Letea’ și toate celelalte mărci de vin din portofoliul Viticola Sarica Niculitel, parte a grupului Vintruvian Estates.
Octavian FIRU
Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România).
Iulian GRIGORESCU
Degustator autorizat ADAR, somelier, manager liquor store. Experienta in HORECA.
Paul MIHĂILESCU
Producator de vin.
Student in cadrul masterului Tehnologii Vitivinicole de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară Bucuresti.
Carmina NITESCU
Cu experiență amplă în domeniul turismului unde lucrează din 2006, Carmina a descoperit vinul în călătoriile sale prin lume și a decis să-l studieze. Deține calificarea WSET Level 3 Wines Certified. In 2020 a lansat Winesday.ro, un proiect realizat în jurul vinului în care scrie articole despre vin și organizează degustări tematice de vinuri. Winesday App este aplicația mobilă care pune pe harta României tot ceea ce este de interes pentru iubitorii de vin (crame, unități de cazare, restaurante, wine shop-uri, wine bar-uri, organizatori de cursuri despre vin și organizatori de evenimente cu vin).
Adrian NEAGU
Inginer. Absolvent al Facultatii de Horticultura de la USAMV Bucuresti,
promotia 2018. Asistent vinficator la The Iconic Estate (2018-2021), in
prezent Inginer oenolog la Domeniile Valea Calugareasca. Membru ADAR(
Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania).
Viorica OMBUN
Somelier
Gabriela PETREA
Licențiată a Facultății de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași. Doctor în specializarea Viticultură- Oenologie. Membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR). Inspector de specialitate ONVPV Iași.
Alfred ȘTEFAN
Degustător autorizat ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Consultant viticultură, oenologie și pomicultură. Desfășoară proiecte tehnice de viticultură și pomicultură.
Nelu STOIAN DEACONU
Coproprietar OENOCONSULT COM – consultanță oeno-viticolă