Ivan BARBIC MW
Cees van CASTEREN MW
A devenit Master of Wine in noiembrie 2012. Este in prezent presedinte al Association of Vinologists in Olanda. A facut calatorii in vii si la crame de pe 5 continente. Este un educator remarcat de vin in Olanda si conduce propriul business independent de consultanta si training in domeniul vinului. Printre clientii sai se Numara Lallemand (Canada) si Ministerul Afacerilor Externe din Regatul Olandez. A fost numit de doua ori Dutch Vinologist of the Year in Olanda.
Robin KICK MW
Originara din Chicago, Robin este stabilita in prezent in Lugano, Elvetia, unde lucreaza in calitate de consultant independent de vin, jurat si educator. A urmat studii de literatura franceza si engleza. A schimbat cariera în 1998, pentru a studia vin la Université du Vin din Suze-la-Rousse în Rhône Valley, in Franta. Apoi a lucrat ca specialist in vin la Casa de licitatii Christie din Los Angeles, California. A revenit in Europa si a locuit timp de zece ani la Londra, sapte dintre ei în calitate de wine buyer.
Cecilia ALARCON SALINAS
Consultant Internațional de Vin, somelier și fondator al Enogastronomy Consulting S.p.A. Cecilia este un geograf chilian, care a lucrat în proiecte pentru întreprinderi mici și mijlocii din sectorul vitivinicol chilian. Jurat în diferite concursuri internaționale de vinuri și desemnat Chilean Wine Ambassador, creând o punte între Chile și Europa. De asemenea, lucrează în turismul vitivinicol și este un lider entuziast și organizator de tururi de studiu vinicol și gastronomic pentru profesioniști și iubitori de vin, în principal în Italia și Chile. Cecilia este membră a Associations of Women and Wine: Le Donne del Vino (Italia) și Mujeres del Vino (Chile).
Luiz ALBERTO
A fost inclus in lista Top Wine Influencers to Follow in 2019. Luiz Alberto este un blogger din Boston, fondator al editorialului Wine Hub si a comunitatii online #WineLover. Foloseste social media pentru a impartasi pasiunea lui pentru vin. The Wine Hub este caracterizat de cotinut legat de Wine&Food, degustari de vin etc. Scrie, de asemenea, pentru bloguri legate de vin.
Arina ANTOCE
Profesor de oenologie si coordonator doctorat, USAMV Bucuresti. Expert si delegat MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Regionale) al OIV, comisia Oenologie. Vicepresedinte “cercetare” al ADAR. Expert degustator si Observator OIV in concursuri de vinuri sub egida OIV. Membru de onoare al Academiei Internationale de Analiza Senzoriala in cadrul Centro degli Studi Assagiatori.
Petre BADEA
Vicepreședinte ADAR, zona Dealul Mare, degustător expert. Doctor în oenologie.
Mihai BANIȚĂ
Președinte ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Inginer oenolog.
Elizaveta BREAHNĂ
Degustător certificat al Republicii Moldova. Secretar General al Uniunii Oenologilor din Moldova. Președinte al ONVV (Oficiului Național al Viei si Vinului din Republica Moldova). Membru al Asociației Europene a Somelierilor.
Valentin CEAFALĂU
Wine-journalist. Între 2001 si 2014 a fost editor șef la revistele Connaisseur și Vinul.ro. Membru FIJEV. Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). WSET nivel 3. Organizator al mai multor concursuri și evenimente de vin. Premiul “Benchmark Taster”- Concours Mondial de Bruxelles 2019. Ambasador Riedel în Romania. Consultant marketing vânzări.
Andrei CIBOTARU
Licenţiat în comunicare şi relaţii publice. Autor al blogului de vinuri www.finewine.md. Jurat in concursuri naționale si internaționale de vinuri. Membru al Asociației Somelierilor Europeni.
Cintia COLIBABA
Cadru didactic (disciplinele de Oenologie și Ampelografie) la USAMV Iași. Doctor în viticultură și oenologie. Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Membru în juriu la diferite concursuri naționale și internaționale de vinuri.
Valeriu V. COTEA
Profesor de Oenologie la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași. Secretar științific al Comisiei de Oenologie din cadrul OIV. Degustător și delegat al OIV la numeroase concursuri internaționale de vinuri sub egida OIV. Degustător expert de vin din anul 1997. Membru corespondent al Academiei Române.
Constantin CROITORU
Cercetător, profesor universitar, abilitare pentru domeniul Ingineria Produselor alimentare, secretar științific la Secția de industrie Alimentară. Membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice, degustător internațional de vinuri din 2004, participant și invitat la 24 de competiții până în prezent.
Lorena DEACONU
Dimitar DIMOV
Expert în piața vinului și vinificator șef pentru crame din Bulgaria și Turcia. Membru al Uniunii Oenologilor din Bulgaria. Jurat în multiple concursuri internaționale de vin. Expert în oenologie și viticultură.
Andreas EMMANOUIL
PhD în oenologie (Facultatea de Horticultura din IANB- Bucuresti). Master in Analiză senzorială a vinurilor în cadrul Departamentului de Oenologie din Geisenheim. Fost ofițer agricol superior la Direcția pentru viță de vie și vin din cadrul Ministerului Agriculturii din Cipru. Fost asociat științific la “Cyprus University of Technology” – Catedra de Viticultură și Vinificație. Fondator al Associației Oenophile din Cipru. Fondator și preșetindele de onoare al Associației de Sommelier din Cipru. Membru ADAR (Asociația Degustatorilor Autorizați din Romania). Membru al Comitetului Gastronomos (Great-Taste-Awards- Cipru).
Roberto GAUDIO
Responsabil pentru „Mondial des Vins Extrêmes”. A absolvit Știinte Agricole la Universitatea din Turin. În 2011 a fost nominalizat de Aosta Valley Autonomous Region președinte al Cervim și reconfirmat pentru 2 mandate. A coordonat organizarea International Congresses on Mountain Viticulture and in Steep Slope, ținut in 2012 în Lyon (Franța), în 2017 în Conegliano (Italia) și în 2018 în Tenerife (Spania).
Balla GEZA
Membru ADAR, degustator expert. Oenolog, profesor universitar, proprietar de crama.
Liviu GHEORGHE
DipWSET si Weinakademiker (primul Weinakademiker din Romania) obtinut la Weinakademie Rust, Austria. Absolvent Master USAMV Bucuresti. Pasionat de vin, colaborator al blog-urilor vin2.ro, viesivin.ro, membru al asociației #winelover.
Liviu GRIGORICĂ
Vicepreședinte ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Inginer tehnologie alimentară. Degustator expert de vinuri și băuturi spirtoase. Winemaker și creator de vinuri. Consultant pentru vinuri și management de cramă.
Horia HASNAȘ
Jurnalist din 1993, cu treceri de mai scurtă sau mai lungă durată prin presa scrisă, dar şi prin televiziune, a făcut pasul către lumea vinului în 2009, când a început să devină colectionar. Un an mai târziu şi-a deschis propriul wine/blog, „Vindinpresa”, însă pasul decisiv l-a făcut în ianuarie 2011, când a devenit editor al revistei Vinul.Ro. Cu tot ce presupune aceasta activitate, adică degustări, jurizări, participări la târguri şi festivaluri de vin, naţionale şi internaţionale. Freelancer din 2017, a deschis o nouă platformă editorială dedicată vinului – winepeople.ro – şi se implică în organizarea Central Park Wine Festival.
Mirela HEIZER
Expert OIV. Specialist inspector in Territorial Inspectorate ONVPV Banat-Crisana. WSET nivel 3. Membru al comisiilor de clasificare ale vinurilor. Certificare BTSF (instruire internationala in cadrul programului Better Training for Safer Food).
Laurențiu HORODNIC
Membru ADAR. Comunicator si fondator al blogului www.oenolog.ro. Fondator al Clubului de vinuri Vademecum. Masterat in enologie si viticultura-USAMV. Organizator al Concursului national de vinuri Rose. Comunicator si consultant pentru industria de profil din Romania.
Andrew JEFFORD
A scris pentru multe ziare britanice, inclusiv The Evening Standard (timp de zece ani), The Financial Times, The Guardian și The Times; este în prezent editor colaborator și un cronicar atât pentru Decanter, cât și pentru World of Fine Wine, precum și Consilier Academic al Wine Scholar Guild. Este unul dintre cei trei co-președinți ai Decanter World Wine Awards, cea mai mare competiție mondială de vinuri.Este, de asemenea, președinte al juriului la Saperavi International wine competition, care se desfășoară bianual la Tblisi, Georgia, și ajută la evaluarea Latvian Wine of the Year competition, care se desfășoară anual la Riga. De asemenea, a avut emisiuni despre vin, ceai și alte subiecte pentru BBC Radio din Marea Britanie. Conduce călătorii de studiu în Franța pentru Wine Scholar Guild și ține conferințe despre vin la nivel global. A scris douăsprezece cărți și ghiduri, printre care The New France, Andrew Jefford’s Wine Course și Whisky Island (about the island of Islay). El și familia sa au petrecut 15 luni în Australia între 2009 și 2010 și de atunci au locuit în Languedoc, Franța.
Christian KEMPE
Diana LAZĂR
Vice-director, leader de echipă pentru industria vitivinicolă și turism în Proiectul de Competitivitate din Moldova (USAID și Guvernul Suediei). MP în Drept, Economie și Gestiune a filierei vitivinicole, Universitatea Montesquieu-Bordeaux IV, Franța (Master profesional). Secretar general al Asociației Sommelierilor Europeni (ASE). Doctor în drept. Lector universitar. Universitatea de Stat din Moldova
Ted LELEKAS
Moët Hennessy Brand Ambassador pentru Europa Centrala si de Sud. Jurnalist de vin. Situat in top 20 al influentatorilor din industria vinului in 2015, 2016, 2017 si 2018 (socialvignerons.com). Specialist in comert online de vinuri, fondator al unora dintre cele mai mari si de succes magazine online de vinuri si bauturi alcoolice din Grecia (houseofwine.gr, kylix.gr). Consultant in domeniul comunicarii, dezvoltarii si trainingului pentru companii de top din Grecia in domeniile alimentatiei, vinului, bauturilor alcoolice, ospitalitatii si turismului.
Ion LUCA
Vinificator din Republica Moldova. Primul președinte al Asociației Micilor Producători de Vin din Moldova. Fondatorul și administratorul primei vinoteci din Chișinău.
Richard MARCHAL
Conferențiar, Director al Laboratorului de Oenologie și Chimie Aplicată al Facultății de Știinte din Cadrul Universității Reims Champagne-Ardenne (URCA). Doctor și conducător de cercetări în Biochimie și Biologie Moleculară. Specializat în analiza și controlul musturilor de vin și a vinurilor, biochimia vinului, analiza senzorială, statistică, prezentarea terroir-urilor, practica oenologică. 87 de lucrări de cercetare publicate în reviste internaționale și aproape 50 de comunicari stiintifice prezentate la sesiuni regionale sau internaționale. Formator pentru concursul internațional « Effervescents du Monde » înca de la înființare.
Robert MARSHALL
Consultant de vinuri si bauturi spirtoase, nascut in UK, cu peste 15 ani experienta in HoReCa. S-a mutat in Romania in 2007 si din 2010 a lucrat pentru un producator de vin local. In acest timp, a studiat pentru WSET Diploma in Londra. Din 2016, este consultant freelancer pentru importatori de bauturi premium. In prezent este brand ambassador pentru Remy-Cointreau in Romania.
Anne MEGLIOLI
Detine editura italiana Eno-One, specializata in carti de specialitate despre viticultura si oenologie. A lucrat ca furnizor pentru industria vinului. Membru al Consiliului Director FIJEV si Secretar General (Fédération Internationale des Journalistes et Écrivains du Vin et des Spiritueux). Jurat in concursuri italiene si internationale de vin si ulei de masline. Profesoara in asociatii de degustare de vin. Membru al Women Do Wine si Associazione le Donne Del Vino.
Sergiu NEDELEA
Somelier profesionist, are o experienta de 25 de ani in industria ospitaliera. A fondat si conduce Scoala „Winetaste”, este formator profesionist de somelieri. Jurat in concursuri nationale si internationale de vin. Jurnalist de vin, membru al Asociatiei Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania.
Anne-Wies van OOSTEN
Anne-Wies a obținut diploma Register Vinoloog de la Wine Academy® din Țările de Jos, după care a absolvit cu succes WSET Diploma level 4 și a obținut titlul de Weinakademiker cu teza sa despre „Dezvoltarea și viitorul turismului vitivinicol în Transilvania”. Este membră a „Verenigde Vinologen Nederland” (United Wine Specialists of The Netherlands), a FIJEV (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin) și a Circle of Wine Writers. Își împărtășește cu pasiune părerile și cunoștințele despre vin și mâncare pe propriul site Anne-Wies.nl, precum și în calitate de scriitor invitat pe alte câteva site-uri despre vin și gastronomie.
Traian PETREA
Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Inspector de specialitate in Inspectoratul Teritorial ONVPV Iasi. Membru in comisiile de clasare de vinuri
Richard PFISTER
Secretar Științific al Premiului Juriului OIV. Inginer in oenologie si viticultura. Creator de parfumuri. Lector international si consultant in oenologie. Autor al cartii Les Parfums du Vin (premiata OIV in 2015). Publica articole de specialitate. Profesor de degustare si analiza senzoriala la Changins Engineer School, ISSV Bordeaux si Agrosup Dijon. Editor al Objectif, revista elvetiana de oenologie si viticultura. Membru FISCVV (Board of Trustees of the Fondation Internationale des Sciences et Culture de la Vigne et du Vin).
Olimpia PLEȘA BRANDHUBER
WSET level advanced 2009. Studentă WSET Diploma London and Wine Scholar Guild Champagne Master level. Absolventă de Relații Economice Internaționale. Fondator al OPiA Celebrate Champagne- (www.opia.ro)evenimente si blog. Creatoare de evenimente concept de educare în cunoașterea vinului “ Ocolul pământului într-un pahar de vin”®. Masterclass: Soiree de champagne, Doamnele din spatele perlelor de champagne, Spumante românești metoda tradițională, Fenomenul spumant. Instagram: opiacelebratechampagne
Dorin POPA
Degustator de vin specializat certificat în 1985 (Trustul de Viticultură și Vinificare București), recertificat la Institutul de Cercetare pentru Viticultură și Vinificare Valea Calugărească în 1993, degustător expert de vin. Prim vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), președinte al Asociației pentru Cultură și Civilizația Vinului Millesime, editor principal al Revistei Wine 2001 și al Revistei Millesime 2011. Membru al Hungarian Wine Academy. Profesor titular de enologie și analiză senzorială în industria alimentară la Universitatea din Oradea.
Cosmin POPESCU
Vicepreședinte ADAR pentru zona Dobrogea. Membru în comisiile de clasare a vinurilor cu DOC/IG/Varietal în regiunea Dobrogea. 12 ani de top-management cramă – producție și comercializare vin (2004-2016). 6 ani consultanță de management pentru producție-comercializare vin (2016-2021). Multiple jurizări naționale și internaționale.
Tomasz PRANGE BARCZYNSKI
Critic de vin și redactor-șef al revistei de vinuri „Ferment”. Contribuitor la www.winicjatywa.pl. În lumea vinului din 1998, autor al cărților de vinuri, traduceri și documentare TV; jurat în mai multe concursuri internaționale de vin.
Emanuele REOLON
A studiat Viticultură și Enologie la Universitatea din Udine, Italia. A facut stagii de pregătire și a lucrat în Valpolicella, Montalcino și Collio. Este Degustător autorizat ONAV, Italia.
Fiorenzo RISTA
După o experiență de 16 de ani în Italia, unde a lucrat pentru crame din Piemonte și Lombardia, în 1998 a sosit în România. În anul 2000, a descoperit Negru de Dragășani în stațiunea de cercetare de la Dragășani și după ce a observat rezultatele a adus soiul în Dealu Mare. Începând din anul 2008, Fiorenzo este co-acționar al VITIS Metamorfosis, o investiție a familiei Antinori în România.
Bruno SCAVO
Atras de cultura vinului, a obținut un Certificat de Somelier în 1987. În 1994 a câștigat International Culinary Prize „Paul Louis Messonier”. În 1990, Bruno va obține BP Sommelier Diploma cu cele mai mari credite, după 2 ani întregi de studii într-una dintre cele mai apreciate școli de ospitalitate din Franța la Tain-l’Hermitage. Mileniul îl va încununa „Maître Sommelier” al UDSF (Union de la Sommellerie Française). A absolvit „Bar and Cocktail Diploma” la Hughes Hospitality Schools din Surfer Paradise, Australia. În calitate de președinte al Asociației Monaco Sommelier și trezorier adjunct al ASI, Bruno a judecat, de asemenea, în multe competiții timp de o perioadă bună de ani, fiind între timp numit Sommelier șef al Monte-Carlo Sporting Club, Casino și activități de catering din întreaga stațiune SBM. În 2017 a promovat WSET Level 3 Award in Wines. El a obținut certificarea ASI în 2018. În 2021 a absolvit certificarea de somelier sake în cadrul Sake sommelier association. El a devenit Wine referent și șeful Wine Think Tank pentru Monte-Carlo SBM Resort.
Răzvan STOENESCU
Membru ADAR. Co-fondator al blogului vin2.ro – povesti cu vin. Ambasador pentru Romania al comunitatii #winelover. Colaborator al revistei Vinul.ro. Organizator al Concursului de Vinuri Rose. Inițiator al cursurilor Vin la Scoala – curs de soiuri romanesti. Co-fondator al Asociatiei Winelover Romania
Marian TIMOFTI
Somelier Profesionist A.I.S. (Assoc. Italiana Sommelier). Președinte OSR 2011 – Organizația Somelierilor din România.
Cristian TUDOR
Oenolog, consultant în vinificație, degustator de vin și bauturi spirtoase, membru ADAR.
Cosmin TUDORAN
Membru ADAR. Comunicator, autor al blogurilor www.cosmintudoran.ro, www.auskia.ro si www.instagramology.ro.
Tibor VITTEK
Drumul lui ca scriitor si degustator de vinuri a inceput acum 17 ani, multumita site-ului Vínko.sk. In 2008 a fost unul dintre fondatorii revistei Vinoteka care a devenit singura revista despre vin din Slovacia. Acum este editor in chief al revistei. Autor al VinkoPRO, un sistem electronic de evaluare a vinurilor si promovare a rezultatelor din competitii. Membru in Ministerul Agriculturii in comisia de clasificare a vinurilor, membru al comisiei National Collection of Wine (TOP 100 vinuri slovace), al comisiei pentru clasificarea vinurilor tinere Saint Catherine (presedinte si sponsor), presedinte al uneia dintre cele mai prestigioase competitii din Slovacia -Vino Tirnavia IWC. Consultant pentru distribuitorii de vin din Slovacia. Experienta ca jurat in multe concursuri internationale.
Beth WILLARD
Este Buying Manager la Direct Wines, cel mai mare retailer direct-to-consumer global de vin. Inainte, a lucrat ca Buyer pentru alt importator din UK, pentru Syndicate of Bordeaux wines in Franta si pentru crame din Australia. In ultima decada, s-a specializat in zone precum Spania si tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.
Comisia Technică și Secretariat
Nini ANDONE
Inginer. Degustător autorizat membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Furnizor de tehnică vitivinicolă. Consultanță în managementul plantațiilor viticole. Producător de vin.
Octavian FIRU
Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România).
Fernando MIHĂILESCU
Membru ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România).
Alfred ȘTEFAN
Degustător autorizat ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România). Consultant viticultură, oenologie și pomicultură. Desfășoară proiecte tehnice de viticultură și pomicultură.
Juriul VINARIUM 2021 a fost constituit.
VINARIUM International Wine Contest 2021 se va desfășura în perioada 27-30 mai 2021.
Vreți să faceți parte din juriul VINARIUM 2022?
1.
Dacă doriți să faceți parte din grupul de experți care jurizează VINARIUM International Wine Contest, vă rugăm să trimiteți CV-ul însoțit de o Cerere de intenție.
2.
Calitatea de degustător autorizat atribuită de către Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) sau Certificare WSET 4 constituie un avantaj în selecție.