Museum of Romanian Records. În acest spaţiu unic din România se află și cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, cu peste 30.000 de piese. Recordul mondial a fost înregistrat de Guiness Book în 2015, când erau „doar” 23.965 de piese.
București – oraşul gazdă, este unul dintre cele mai mari și dinamice orașe ale Europei*
Muzeul Recordurilor Românești este un spațiu unic unde sunt ilustrate mai multe tipuri de obiecte casnice, expuse în colecții mari și interesante, unele dintre ele fiind cele mai mari din lume. Aceste colecții dezvăluie istoria umanității prin obiectele pe care le-a folosit din timpuri străvechi. Marea varietate de obiecte arată interesul deosebit pe care oamenii l-au arătat de-a lungul timpului pentru uneltele lor, pentru a le face practice, dar și frumoase.
Multe dintre aceste unelte au decorații, forme figurative sau sunt făcute din materiale prețioase. În acest muzeu unic sunt expuse peste 30 de colecții de astfel de obiecte, ilustrând diferite aspecte ale istoriei umanității prin afișarea unei piese în toate formele ei, de la exemplele vechi la cele moderne, de la cele rare la cele mai comune, precum și afișând piese unicat, ce au supraviețuit trecerii timpului.
Cele mai multe dintre colecțiile expuse în muzeu sunt cele mai mari din lume și au obținut certificate emise de organizații internaționale
Colecția de fiare de călcat este cea mai mare colecție de acest tip din lume și a fost recunoscută de către Cartea Recordurilor în 2016. La vremea obținerii acestui record, colecția conținea 30 071 piese diferite, dar acum depășește 35 000 de fiare de călcat.
Marea colecție de tirbușoane cuprinde peste 30 000 de piese. Această colecție a fost certificată în 2015 de către Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare din lume. La acea vreme existau 23 965 de piese în colecție, însă acum sunt expuse peste 30 000 de tirbușoane diferite. Legătura acestei „unelte” cu vinul este una foarte strânsă și durează de secole, însă vizitatorii muzeului vor putea descoperi și faptul că tirbușoanele, la început, nu deschideau doar sticle de vin, ci și sticluțe de medicamente, parfum sau chiar călimări.
Colecția de trivete este dedicată suportului fierului de călcat și este la rândul ei cea mai mare colecție de acest tip din lume. Muzeul a obținut acest record Guinness în 2016, atunci când existau 10 165 de astfel de suporturi. Între timp, la fel ca și celelalte secțiuni, această colecție a crescut, iar acum ea cuprinde peste 15 000 de piese diferite.
Colecție specială dedicată obiectelor legate de floarea de colț, fie arătând însăși floarea, fie numele ei. Această colecție a fost și ea omologată de către Cartea Recordurilor în 2017, atunci când conținea 2 754 de astfel de obiecte. Acum depășește 4 000 de piese.
În afară de aceste colecții certificate internațional ca fiind cele mai mari din lume, muzeul expune și alte colecții vaste sau unice. Astfel, o secțiune specială este dedicată aparatelor fotografice vechi, de le predecesorii camerelor lui Daguerre sau ale camerelor istorice până la modelele faimoase produse de Kodak și Leica. Colecția este una dintre cele mai mari din lume și conține peste 5 000 de aparate foto diferite.
Muzeul adăposteşte și alte secțiuni cu obiecte casnice precum telefoane vechi, telegrafe, mașini de scris, aparate muzicale, cântare, carafe, samovare și ceainice, lămpi de mină și de cameră sau chiar unelte profesionale, precum teodolitele.
Însă una dintre cele mai importante colecții găzduite de Muzeul Recordurilor Românești este dedicată timbrelor românești și pieselor filatelice. Fiind cea mai mare colecție expusă în muzeu, cu peste 50 000 de piese diferite și mai mult de 100 000 de timbre, această secțiune filatelică este impresionantă atât prin numărul obiectelor, cât și prin calitatea pieselor expuse. Astfel, colecția conține aproape 99% din timbrele emise în România, împreună cu piese unice sau foarte rare, precum scrisori scrise pe teritoriul României, ce datează chiar și din 1389. Raritatea acestor piese și numărul lor fac din această colecție filatelică una nemaiîntâlnită nicăieri în lume.
Având în vedere diversitatea și raritatea pieselor expuse, Muzeul Recordurilor Românești este un loc unic unde aspecte ascunse ale istoriei umanității sunt dezvăluite. Fiecare piesă expusă în muzeu are propria poveste de spus despre uneltele oamenilor folosite de-a lungul timpului, precum și despre dorința de a îmbunătăți și înfrumuseța până și cele mai simple obiecte. Multe dintre piesele expuse în Muzeul Recordurilor Românești sunt remarcabile opere de artă.
Câteva imagini cu secțiunile muzeului sunt disponibile și pe website-ul oficial: www.museumofromanianrecords.com.
Ştiaţi că:
- Una dintre cele mai importante piese din colecția de tirbușoane este un tirbușon făcut din bucăți de metal și de lemn recuperate din vechiul pod al Londrei, demolat în anii 1830. Este inscripționat „Made from the iron shoe that was taken from a pillar, that was 656 years in the Foundation of Old London Bridge by J. Ovenston 72 Gt. Titchfield Street”.
- La început, tirbușoanele erau folosite de către aristocrați pentru a deschide sticlele de vin, dar și sticluțele de parfum, de medicamente și chiar călimările. Aceste micuțe unelte erau foarte frumos decorate, cu foiță de aur și modele artistice. Multe dintre ele aveau chiar și un sigiliu pe care proprietarul îl putea folosi după ce își termina de scris documentele sau scrisorile.
- Pe lângă tirbușoanele cu spiră, s-au creat și alte tipuri de piese care pot deschide o sticlă de vin folosind alte principii. Unul dintre cele mai importante extractoare este cel produs în Danemarca în 1904. Pentru a extrage dopul, acesta este perforat cu cele două lamele care agață dopul din interior. Există doar două astfel de piese în lume, una într-un muzeu al tehnicii în Danemarca, iar cealaltă în Muzeul Recordurilor Românești.
*According to the data published by Eurosat, the standard of living in the Bucharest-Ilfov area was 139% of the EU average in 2016 by the GDP per capita at the ratio of the the standard buying power (adjusted to the level of the national prices).
Therefore, the region of the Romanian capital city has considerably overtaken European metropolitan areas such as Madrid (125%), Berlin (118%), Rome (110%) or Lisbon (102%).
It is noteworthy that considering the prices at 50.7% of the European average, the 20.500 euro/person are equivalent with 40.400 euro/person as buying power, both the 20.000 and the 40.000 euro thresholds having been surpassed for the first time.
The capital is followed by other large cosmopolitan cities and university areas where wine is enjoyed and the consumers are open to imported wine. It is now the time to meet them. All these cities are international tourist destinations. Cluj, Iași, Timisoara, Constanta, Sibiu, Oradea, Brasov etc.